Satranç Kulübü ile Satranç Öğreniyoruz

Satranç Kulübü ile Satranç Öğreniyoruz

 

Oyunun Temel Kuralları:  8x8 toplam 64 kareden oluşan bir zemin (tahta) üzerinde oynanır. 32 beyaz ve 32 siyah kare mevcuttur. Her iki oyuncuda da,  değişik hareket etme yeteneklerine sahip toplam 16 taş bulunmaktadır. İki oyuncunun sırayla kendi taşlarını hareket ettirmesi ile oynanır. Oyunun amacı rakibin taşlarının hepsini yok etmek değil, rakibin Şah'ını ele geçirmektir. Buna 'Mat etmek' denir.  Satranç oyununda değişik taşların bulunması oyunu daha zenginleştirmekte, oyunu hem daha zevkli hem de daha zor kılmaktadır. Şimdi kısaca satranç taşlarını tanıyalım. Satranç oyununda, 6 değişik özelliğe sahip taş bulunmaktadır.  Bunlar;

 

Piyon

At

Kale

Fil

Vezir 

Şah 

 

Piyon: Her oyuncuda 8 adet piyon bulunur. En az değere sahip taştır. Yalnızca ileriye doğru hareket edebilir ve çaprazında bulunan taşları yok edebilir (yiyebilir). Başlangıçta isterse iki kare de ilerleyebilen piyon daha sonra her seferinde sadece tek kare ilerleyebilir.

 

At: Her oyuncu da iki adet bulunur.  İki ileri bir yana hareketi ile 'L' şeklinde ilerleyen ve doğrusal hareket etmeyen bir taştır.  Diğer taşların üstünden geçme yeteneğine sahiptir.

 

Fil: Her oyuncuda iki adet bulunur. Her yöne çapraz hareket eder

 

Kale :  Her oyuncuda iki adet bulunur. Dikey ve yatay olarak hareket edebilme yeteneğine sahiptir.

Vezir: Her oyuncuda bir adet bulunur. Dikey, yatay ya da çapraz her yöne hareket edebilme yeteneğine sahiptir. En güçlü taştır. Hem kale hem de filin yeteneğine sahiptir.

 

Şah:  Her oyuncuda bir adet şah bulunur. Şah, dikey, yatay ya da çapraz her yöne sadece bir kare hareket edebilir. Oyunun amacı kendi şahımızı koruyarak rakibin şahını ele geçirmektir. Bu nedenle en önemli taştır.  

 

21.09.2021 345

21-09-202121-09-202121-09-2021